Siste poster

mandag 21. desember 2009

Jakten på julestemninga

Det startet en gang tidlig i forrige uke. Etter et bedre måltid på en av byens indiske restauranter satt Ole, Dole, Doffen og jeg mette, tilfredse og tiltaksløse og stirret ut på snøen som nådesløst lavet ned i gatene utenfor. Både Ole og jeg hadde ganske skrinn lommebok etter omfattende julehandel tidligere den samme uka, og hadde det ikke vært for at Doffen hadde vært så usaklig prinsippfast og holdt fast på at regningen skulle deles i fire like store deler, verken mer eller mindre, hadde kanskje aldri jakten på julestemninga startet.

Det som begynte som en harmløs diskusjon om julas udiskutable evne til å suge livskraften ut av både bankkonto og menneskesinn, utartet seg nemlig til en opphetet krangel som egentlig ikke lenger handlet om verken restaurantregningen eller overambisiøse julegavekjøp gjort med mastercard, men om julas store forpliktelse. Til tross for at vi var uenige om mye denne kvelden, var vi alle enige om at julas store forpliktelse ikke handler om forpliktelser til menneskene rundt oss, forpliktelser til å følge tradisjoner eller forpliktelser til å finne den riktige gaven til ca. 170 kr per person. Nei, julas store forpliktelse handler kun om en ting. Det er djeleven som har jaget oss hver jul siden vi oppdaget at julenissen ikke finnes og at Rudolf ikke er rød på nesen: Forpliktelsen til å finne julestemninga.

Ole, Dole, Doffen og jeg bestemte oss der og da for at dette skulle bli julen hvor vi skulle ta denne forpliktelsen på alvor. I år skulle vi såvisst ikke sitte på gjerdet å se jula seile forbi med et hovent glis, mens julestemninga kun eksisterte som et fjernt minne fra barndommens glade juletid.

De påfølgende dagene brukte vi til å sende et utall meldinger frem og tilbake til hverandre via nettveiene, og en gang ut på torsdagskvelden hadde vi omsider utarbeidet en liste over tiltak som straks skulle iverksettes i Jakten på julestemninga 2009. Intense forhandlinger lå til grunn for handlingsplanen, som for øvrig hadde vaklet stygt på onsdags formiddag da Ole og Doffen kom i en stygg krangel over hvorvidt "Tre nøtter til Askepott" var verdig et punkt på lista eller ikke. Etter intens megling fra både Dole og meg, samt lovnader om revurdering av punktet neste jul, kom de heldigvis på talefot igjen, og postet hyggelige meldinger med både ♥♥♥ og ☺☺☺ på hverandres virtuelle vegger.

Handlingsplanen for jula 2009 ser dermed slik ut:
(OBS! Punktene presenteres i virkålig rekkefølge. Det er opp til det enkelte individ å vurdere hvorvidt alle punktene skal dekkes eller ikke, men eventuell uteblivelse av julestemning må tas på egen kappe dersom man unnlater å gjennomføre alle punktene)


1.) Dekrorere ett eller flere vinduer med en lyskilde av valgfri type. Blinkende lys anbefales ikke av hensyn til nabofreden.

2.) Drikke gløgg, 1-2 ganger i løpet av desember. Mengde avgjøres av den enkelte, men 5 dl samlet i løpet av jula anslås å være tilstrekkelig.

3.) Sette frem nøtter og nøtteknekker. Nøttene må ikke spises, men det anbefales å knekke 3-4 stykker for lyden og følelsens skyld.

4.) Gjennomføre diverse kjøkkenaktiviteter. Herunder kommer baking av 5-7 slag, trilling av marsipan, koking av drops etc. En aktivitet er tilstrekkelig. Det foreslås å droppe marsipan, og heller gå for noe nytt, feks. polkagriser.

5.) Tenne levende lys så ofte det lar seg gjøre. Hvite eller røde lys foretrekkes.

6.) Gå på kino for å se en julefilm. Komiteen bestemte seg for "A Christmas Carol", men andre filmer kan gjøre nytten. "Hjemme alene" er ikke gyldig.

7.) Spise sjokolade. Kan forøvrig gjøres hele året med heldig virkning for humør og sinn.

8.) Spise klementiner. Eller er det mandariner? Spiller ingen rolle så lenge de er runde og oransje og mindre enn appelsiner.

9.) Se en av følgende: "Tre nøtter til Askepott", "Grevinnen og hovmesteren", "Reisen til julestjernen". Komiteen er splittet på dette punktet, men det anbefales uansett å se en av disse i sin helhet, fra begynnelse til slutt.

10.) Holde seg langt unna pinnekjøtt, ribbe og medisterpølser frem til 23. desember. Stort sett ikke et problem.

11.) Sjekke at eventuelle piper er klare for bruk. Husk å la peisen være kald natt til den 24. desember.

12.) Ønske "God jul!".

3 kommentarer:

Heidi sa...

Julesanger hjelper :)

maritaBliss sa...

Ja, julesanger :D! Og julekaker <3

Sofie sa...

Julekaker er jo dekket gjennom 5-7- slag punktet ;) Har bare spist pepperkaker så langt i år, men det hjalp det.

Julesanger kom ikke med på lista grunnet sterke protester fra Doffen og Dole, men personlig er jeg åpen for julemusikk i små doser. Kanskje Doffen og Dole bare ikke har hørt de riktige sangene?

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails