Siste poster

søndag 18. januar 2009

Reprise: Rød Russer

For omtrentlig fire måneder siden omtalte jeg min forelskelse i min nyoppdagede musikalske røde russer, som slett ikke er russisk, men spansk. Nå mener jeg at tiden er moden for en mer inngående beskrivelse av hennes første album "I love your glasses".

Den spanske artisten Russian Red er utvilsomt noe for seg selv. Da jeg tilfeldigvis stiftet bekjentskap med debutalbumet hennes "I love your glasses", som forresten er en utrolig fin og pussig tittel, ble jeg først veldig usikker på om albumet bare er et slags halvhjertet forsøk på søt indie-folk, eller om det rett og slett er en fantastisk og genial plate som fortjener mye mer oppmerksomhet enn den så langt har fått.

"I love your glasses" er utgitt på det spanske indie-selskapet Eureka, som visstnok representerer Spanias nye generasjon av indie-labels med sterkt fokus på kvalitetsmusikk i krysningspunktet mellom pop, rock, folk, dance, og psychedelic musikk. Og det er nettopp i dette landskapet Russian Red befinner seg. Sounden hennes er nyskapende og unik, og hun formidler budskapet sitt gjennom et lydbilde som kjennetegnes ved bruk av ekstremt mye klang, men av en eller annen merkelig grunn funker klangbruken helt utmerket til Russian Reds litt snåle musikalske uttrykksform.

Når det gjelder instrumentasjon, er gitaren et tilbakevendene element på omtrentlig samtlige låter. Heldigvis er innpakningen av låtene ellers gjort på en befriende innovativ måte, det veksles mellom et nakent uttrykk med kun kassegitar og vokal,
og fullt ut arrangerte låter med band og enkelte innslag av både trekkspill og blåsere.

Russian Reds stemmebruk er et kapittel for seg. Hun har lagt til seg en litt naiv måte å synge på, men det er ingen tvil om at hun har full kontroll over stemmen, og måten hun veksler mellom bryst- og hodeklang på er rett og slet til å få gåsehud av. I tillegg har hun en mildt sagt pussig engelsk uttale, som gir en sterk personlig karakter til fremførelsen av tekstene. Den musikalske pakka Russian Red presenterer fremstår som litt rar og søt, men ektefølt og jordnær på alle måter, med masser av talent og en fantastisk teft for komponering av solide låter.


Etter å ha hørt gjennom albumet drøssevis av ganger er jeg imidlertid ikke i tvil lenger om russian reds potensiale som artist. Russian Red er det beste som har dukket opp på indie-pop scenen på lenge. Hun sitter inne med en unik formidlingsevne og en utrolig sterk tilstedeværelse i låtmaterialet. Lydbildemessig klarer hun dessuten det kunststykket det er å skape noe nytt og interessant til tross for at kassegitaren er representert på de fleste låtene.

Det aner meg at Russian Red er en artist vi kommer til å høre mye mer fra i årene som kommer, og forhåpentligvis vil musikken hennes bli tilgjengelig i fysisk format etterhvert også utenfor Spanias grenser. Dessuten tror jeg at Russian Red kan bli en stor hit på Europeiske festivaler, kanskje ikke denne sommeren, men muligens neste, så bare følg med.

Anmeldelsen ble opprinnelig skrevet for Kanal Klang, RadiOrakel fm 99,3. 16.01.09

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails