Siste poster

søndag 25. januar 2009

Førstehjelp fra søta indie-bror


I forrige uke rullet indie-debatten over sidene i norske tabloider, og reduserte den gjennomsnittlige musikkelsker fra å være en lykkelig forbruker,upåvirket av paradokset i indie-rockens udiskutable salgbarhet, til å bli et ufrivillig offer for en høytsvevende diskusjon om parallellene mellom indie-musikk, hvite og glossy Apple-fristelser, middelklasseskam og marxistiske kulturteorier.

Mens parkas-kledde studenter virrer rundt på Blindern med Fleet Foxes på øret og politikk i tankene, står Kjetil Rolness og klør seg i hodet i en Apple-butikk på Aker Brygge, svimmel og med såret forfengelighet grunnet det rikholdige utvalget av ukjente "lo-fi-skrangleband" i forretningens trendy iTunes-bibliotek. Turbonegers Thomas Seltzer ser ingen grunn til å trå like varsomt i debatten som Rolsness, og hopper dermed glatt over alle omveier som involverer hvit elektronikk og avdøde marxister, og anklager like greit en indie-elskende forlagsredaktør for å "sutte på maktas kuk".

Sjelden har det vært så underholdende å lese tabloidaviser.

Våre svenske brødre og søstre derimot, er travelt opptatt av å drive indie-maskineriet videre. Det er jo tross alt ingen grunn til å ligge på latsiden selv om enkelte nordmenn heller velger å bruke tida på å slenge med leppa i en interessant, men uviktig debatt. De svenske søstrene Johanna og Klara Söderberg på 17 og 15 år er selverklærte "gamle sjeler", sin unge alder til tross, og har nylig debutert med sin første utgivelse under bandnavnet First Aid Kit. Etter stor ståhei og stormende jubel i forbindelse med jentenes publisering av låter på Youtube og Myspace, og ikke minst en mye omtalt coverversjon av den elskverdige Fleet Foxes-låten “Tiger Mountain Peasant Song”, ble duoen signert på Wichita Recordings. Med et selskap i ryggen som oser av indie-kredibilitet og med en raus dose ufabrikert, genuin tenåringsnaivitet presenteres jentenes debut-EP, "Drunken Trees", som selve symbolet på den svenske indie-drømmen.

Og til dere som venter på at middelklassen skal gi opp indie-hetsingen for dermed å gi plass til et "opprør fra midten": Den svenske indie-drømmen alias First Aid Kit er omtrent like politisk farlig som krone-is på 17.mai. Man kan generalisere i det uendelige over indierockernes smale bukser,ullgensere, nerdebriller og uflidde hår, men uansett hvordan jeg vrir og vrenger på det har jeg vanskelig for å se for meg at indie-rocken ville
stått i fronten for en kulturpolitisk revolusjon hadde det ikke vært for iherdig motarbeidelse fra en indie-kritisk middelklasse med Thomas Seltzer og Ole-Martin Ihle i bresjen.

Jeg skjønner at vintermånedene kan bli lange og kalde her på berget, og noe må man jo tross alt engasjere seg i for å holde humør og fingervarme ved like mens man venter på at Øyefestivalen skal gjøre Oslo om til et solrikt indie-eldorado for bleikfiser i svarte skinny-jeans. Og for all del, for å korte ned ventetiden må Bendik Wold gjerne gå i korstog for indie-rockens selvfølgelige posisjon som en viktig politisk ytringsform, men det betyr på ingen måte at det er en befestet sannhet at norsk kulturliv lider under en skandaløs politisk krise hvor indie-rockens revolusjon holdes tilbake i kontrollerte former av en muggen middelklasse som forakter sitt eget opphav.

Det kommer ingen revolusjon. La meg bare få nyte musikken min i fred.

3 kommentarer:

ukas-idiot sa...

Jeg vil også være med i debatten! Men jeg skjønner ingenting av hva de snakker om:(

Sofie sa...

Skjønner. Er jo en litt kronglete debatt det her. Tror det viktigste er å ta stilling til:

1. Ønsker du en kulturrevolusjon?
2. Er indie bra eller dårlig?

Og sist men ikke minst:

3. Heier du på Thomas Seltzer eller Bendik Wold?

og

4. Finnes det en sammenheng mellom Apple og indiemusikk, og er det hele i tilfelle en luguber konspirasjon for å få oss forbrukere til å kjøpe flere hvite elektronikkprodukter for så å fylle dem med "lo-fi skranglemusikk"?

Jeg bare spør.

ukas-idiot sa...

1. JA!
2. Dritt
3. Seltzer
4. Hvis du inkluderer jødeøgler i menneskehud, svarer jeg ja der også.

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails