Siste poster

tirsdag 27. januar 2009

Gjenforelling: Star Wars

Da jeg gikk på barneskolen en gang på 90-tallet, hadde vi en sjelden gang en utrolig artig og nyttig norskfaglig øvelse som het "gjenfortelling". Den dag i dag er jeg fortsatt noe usikker på hva intensjonen med denne svært så intellektuelt krevende oppgaven var, men jeg mistenker at det hadde noe å gjøre med evne til konsentrasjon og multitasking. Uansett hva formålet var, opplevdes det omtrent som å bli kastet ut i et minefelt av setninger og ord som i umenneskelig tempo ble slynget ut fra lærerens munn, mens klassen satt som en saueflokk med skrapesyke og klorte ned handlingen i fortellingen som best det gikk, med varierende resultat.


Jeg satt forerst ved vinduet med nykvesset blyant og skjerpede sanser, klar for å briljere med min hukommelse såvel som min hurtige håndskrift, og da frøken som vi kalte henne, i forrykende tempo satte i gang ordkverna, ble jeg til en gjenfortellings-maskin som nærmest som i en visjon så for meg hvordan "ei tørst kråke var på leting etter vann en varm sommerdag", og jeg beskrev hendelsen slik frøken la den frem, detalj for detalj.

Nå kan det diskuteres hvor viktige detaljene i historien egentlig er når alt kommer til alt. Det viktigste er tross alt å få med seg essensen i historien, og alle som har sett en eller flere Star Wars-filmer, helvis eller delvis, forstår sikkert godt hva jeg mener. Det gjør egentlig ikke så mye om du måtte på do akkurat når Leia ikles gullbikini for å se smashing ut for Jabba the Hut. Man skjønner på en måte greia uansett. In a galaxy far far away og så videre.

Heldigvis slipper jeg å foreta en gjenfortelling av Star Wars-plottet for å mimre tilbake til barneskolens glade norsktimer. Det er nemlig flere enn meg som er en kløpper på gjenfortelling.

It's all in the details. Enjoy!

2 kommentarer:

Marita sa...

Hahaha! Hans x)

Sofie sa...

- Hans..?
- Han...!
- Han S ?
- Han.
- Hans Olo?
- Han Solo!
- Hans...whatever!

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails