Siste poster

onsdag 22. oktober 2008

Tenåringsvampyrisme

Vampyrene er i vinden som aldri før i både filmer og tv-serier, og for alle oss blodsugerfans er det mye å glede seg til i tiden fremover. Filmatiseringen av "Twilight", den enormt populære bok-serien av forfatteren Stephenie Meyer, er på vei til det store lerretet, og filmen basert på første bok i serien kommer på norske kinoer i februar neste år. Mens vi venter på de ekstraordinært vakre supervampyrene fra Hollywood, kan vi varme opp med en vampyrhistorie av det mer jordnære slaget, for også svenskene kaster seg på bølgen spriter opp høstmørket med vampyrlitteratur i filmformat.

"La den rette komme inn", regissert av Tomas Alfredson bringer oss tilbake til 1981, til Blackeberg utenfor Stockholm. Her møter vi 12-åringen Oskar, en ensom gutt som får livet sitt forandret når når Eli, ei mystisk og uvanlig jente flytter inn i boligblokka. Eli tåler ikke sollys, hun fryser aldri, og hun må inviteres for å kunne gå inn i et rom. Etter slike karakterestikker er det ikke så vanskelig verken for oss eller Oskar å legge to og to sammen som det heter i matematikkens verden: Eli er selvfølgelig en vampyr.

Men for all del, før du vender hodet bort i akutt vampyr-avsky: dette er så langt fra Dracula som det går an å komme. Når alt kommer til alt er filmen i bunn og grunn en slags kjærlighetshistorie, en vakker fortelling om hvordan det er å ville være sterk, hvordan det er å ha et ønske om å våge. For Oskar er drivet etter hevn over klassekameratene kun en ønsketenkning inntil Eli kommer inn i livet hans. Med ett er tankene om hevn bokstavlig talt blitt til blodig alvor.

"La den rette komme inn" kommer på kino her i moderlandet på fredag denne uka. Se den. Hvis du tør.

3 kommentarer:

Fabian sa...

En slags emoutgave av karlsson på taket?

Sofie sa...

Ha ha! Ja, har alltid ment at alle vampyrer kunne trengt en propell på ryggen.

ukas-idiot sa...

Are we not speaking anymore?

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails