Siste poster

fredag 9. april 2010

Paraplydrinker og sommersol

Er du for lat til å lese dette innlegget? Hør meg snakke om debutplata til Maria Due på Radiorakel.no

Tro det eller ei, i dag har sommeren kommet til Oslo. På balkongen min er det sol, og balkongdøra står åpen mens jeg sitter og blir kald på tærne og hører på Maria Due. Og selv om vi ikke ikke har kommet lenger enn til april, kan vil like godt blåse av letingen etter årets sommeralbum. Det har nemlig allerede kommet, og smaker søtt av jordbær, bølgeskvulp, sol og sykling.

Det er Lillesand-jenta Maria Due som på magisk vis har snublet over oppskriften mot selv den kraftigste vinterdepresjon. For med sitt debutalbum Kissing in Public har hun sammen med backingbandet All the other Birds trommet sammen til et skikkelig sommerkalas. Det flørtes med bossarytmer, franske tekster og amerikansk visesang. Slenger vi i tillegg inn et par paraplydrinker og litt solkrem, så kan man formelig føle sommersola varme på kroppen.

Det var først i 2008 etter opptredener på By:Larm at Maria Due begynte å fange folks oppmerksomhet. Samme år ble låta Better Soon kåret til ukas Urørt på P3, og denne låta er også å finne på det nye albumet. Better Soon er en lettlivet feel-good låt med tydelige referanser til 70-tallets visesang. Både akkordføringer og vokalmessige fraseringer gir sterke assosiasjoner til Joni Mitchell, men uten at det på noen måte høres tilgjort eller lånt ut.

Stilmessig har Maria Due plassert seg med føttene godt plantet i bossa-land. På tittellåta Kissing in Public demonsterer hun tydelig hvorfor bossapop-stempelet er umulig å komme utenom når man omtaler dette albumet. Når hun i tillegg et stykke ut i låta klemmer til på upåklagelig fransk, er alle bekymringer som blåst ut av vinduet. Dessuten er det umulig å komme bort i fra hvor behagelig det er å nyte et album, som til tross for sin forankring i singersongwriter tradisjonen, ikke faller ned i et hav av selvmedlidenhet, klaging og sentimentalietet. Kissing in Public er tvert om full av håp,positivitet og bekymringsløs, sommervarm glede.

Men selv om Kissing in Public er ei plate som oser av sommer og sol, er det absolutt ikke sånn å forstå at Maria Due har gått berserk i lykkepilleglasset. På låtene Don't you say og Where the river is slow viser hun at hun har flere en en streng og spille på. Den mørke countrylåta Where the river is slow, er helt klart et av platas høydepunkter med sine melodramatiske undertoner.

Og selv om det er vel og bra med sommer og sol i parken, er det enda godt at Maria Due i det minste har et par låter på albumet som bryter med bossa-idyllen. For det er ikke til å komme bort i fra at i det store og hele så blir Kissing in Public litt for rundt i kantene til å nå helt til topps. Litt mer edge hadde gjort seg. Men for all del, dette albumet er alikevel en god kandidat til soundtracket for sommeren 2010.

2 kommentarer:

Anja sa...

Ut i fra anmeldelsen hørtes dette ut til å være noe for meg:)
Nå blir det en rask sjekk på youtube og høre på dette. Du skriver fortsatt så fint!! Ha en snasen helg i sola:)

Klem fra Anja

Sofie sa...

Takker og bukker :) Ut i sola med deg selv!

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails