Siste poster

mandag 6. april 2009

Kvalmende fuzzgitarer

Eks-rocker Jarle Bernhoft fra Span, har forlatt en verden av overdrive og fuzz og gitt seg hen til soulen. Selv om det rynkes på nesa i rockens rekker, er det ikke til å stikke under en stol at Jarle Bernhoft har gjort et klokt valg. Denne mannen er alt for talentfull til å gjemmes bak et teppe av rocke-gitarer og bredbent posering.


Selv har han uttalt at han til slutt ble kvalm av å høre fuzzgitar, og hvem kan vel klandre han for det? Når alt kommer til alt er ikke fuzz annet enn en lyd som er maltraktert til det ugjenkjennelige gjennom å påtvinge clipping på lydbølgen med det resultat at gitaren høres ut som et uvær. Er virkelig rocken så sint at lyden må ødelegges før den kan spres til massene? Jeg bare spør.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ikke helt sammenhengen din, skjønt jeg forstår hva du sikter til... Sammenhengen fordi hva har fuzza gitarer med å skjule talent å gjøre.. og hvorfor uttrykke det som netsettende at lyden baserer seg på å klippe i lyden.. Alt til sitt bruk, og alt for sitt sound.. HAdde acdc låtet så bra om de skulle gå vekk i fra distortion gitarer.. ? noe av de vakreste lyder jeg hører er cello, fioliner og tunge "fuzza" gitarer med mye mellomtone, som treffer meg i mellomgulvet.. Alle har sin smak, og musikkstiler bruker sine virkemidler.. men straks man uttrykker et virkemiddel som om det ikke er talentfullt slik som nevnes her, med å "skjulle talentet" bak fuzza gitarer blir det så fjernt.. Skjuler opeth talentet sitt bak fuzza gitarer?Med en gang man setter merkelapper ved sjangre bastant, gjør man fort feil..

Sofie sa...

Du har mange gode poenger. Selv sier jeg det jeg sier med en viss ironisk distanse. Jeg er absolutt ikke fremmed for å like en fuzz gitar i ny og ne, og har selv vært eier av diverse fuzzpedaler, blant annet en metal master (derav bildet).

Per i dag foretrekker jeg akustisk sound, men det er jo en ren subjektiv preferanse som overhodet ikke har noe som helst å gjøre med hvorvidt utøveren har talent eller ikke, det er jeg enig med deg i.

Generelt sett tror jeg konklusjonen må bli at alt jeg skriver bør tas med tre klyper salt. Uansett setter jeg pris på at du svarte på mitt avsluttende spørsmål på en overveid måte:) Det er jo da det virkelig blir interessant å blogge.

Stian sa...

Her er en mening(!):) Litt morsomt med rockere som alltid føler de må forvare seg.. "noe av de vakreste lyder jeg hører er cello, fioliner og tunge "fuzza" gitarer med mye mellomtone, som treffer meg i mellomgulvet" - Skjønner ikke helt sammenhengen her, hva treffer deg egentlig i mellomgulvet? Fuzz kan vel skjeldent beskrives som vakkert, trodde det var litt av poenget..
"Skjuler opeth talentet sitt bak fuzza gitarer?" Hvor mange ganger går det å spille de samme korta. Opeth, smopth kanskje jeg burde sjekke det ut, kan jo umulig være skuffende etter så mange rockere roser det opp i skyene!

ukas-idiot sa...

synes du han er talentfull? du har mista grepet azz gurl

jarle berntoft er jo heeelt ute

Sofie sa...

@ukas: JA! Han er talentfull azz! Mista grepet? Kan være vårfeberen som gjør meg litt ør.

Heeellt ute? Du får blogge om det så kan jeg lese og eventuelt la meg overbevise :)

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails