Siste poster

fredag 27. mars 2009

How much?

Musikkbransjen er ikke lenger som den pleide å være. Fysiske formater er på vei ut. Man somler ikke lenger rundt i en platesjappe en lørdagsformiddag, men tråler heller nettet på jakt etter gamle og nye favoritter. Digitaliseringen av musikken har for lengst tatt kvelertak på bransjen. Distribusjonskanalene er nye, tilbudene er mange, og prisen, den er ubestemt. Kan musikken tilbys gratis? Hvis ikke, hvem skal i tilfelle tjene pengene? Plateselskapene, artistene, eller kanskje eventuelle investorer? Kanskje kan jeg som forbruker investere mine penger i artister og band jeg har tro på?


Sistnevnte er langt i fra en utopisk luftslott. Via det britiske nettstedet Bandstocks.com, som foreløpig i hovedsak retter seg mot briter, kan du registerere deg som investor i ulike musikalske prosjekter du ønsker å se utgitt. For om lag hundre kroner får du aksjer i bandet, bandets album og en prosentdel av bandets inntjening basert på salg og lisens. Overskuddet fra aksjebidragene vil brukes på innspilling av eventuell ny plate for bandet. Om denne mildt sagt optimistiske forretningsmodellen lar seg overføre til norske forhold stiller jeg meg noe kritisk til.

Her hjemme ser det ut til at vi forbrukere inntil videre får klare oss med abonnementstjenester. For fortsatt må vi betale. I alle fall hvis man vil ha med seg musikken utenfor husets fire vegger. Plateselskapene henger med i svingene som best de kan, og setter i gang samarbeid med mobilselskapene i kampen om dine musikkroner. Netcom har nylig lansert sin Music Player, og tilbyr musikk for 99 kr i måneden for de som syns at det er en grei sum å punge ut med.

Mens enkelte holder fast ved abonemmentsmodellen, er det andre som hevder at fremtiden ligger i ordet «gratis». Chris Anderson, redaktøren for it-magasinet Wired, har innført begrepet «freemium». Freemium vil si at et mindre antall personer betaler for en ekslusiv opplevelse, for eksempel en mindre konsert med sin favorittartist, mens flertallet av forbrukerne kan ta del i opplevelsen gratis på nett.

Går det an å si: "Ja, takk alle tre" ?

Innlegget ble opprinnelig laget 27.03.09 for Kanal Klang, RadiOrakel fm 99,3.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails