Siste poster

søndag 8. november 2009

Pinnsvinets eleganse

Ikke alle svin bringer med seg sykdom. Noen svin bringer med seg mykhet, eleganse og klokhet. Til tross for sine skarpe pigger, befinner pinnsvinet seg i sistnevnte kategori. Selv om hun gjør sitt beste for å skremme omverdenen med sitt avskrekkende ytre, er nemlig pinnsvinet et usedvanlig fintfølende vesen. Hun tusler helst rundt for seg selv, mens hun både funderer over livets uløste gåter og finner glede i amerikanskproduserte filmer om romantikk og forviklinger. Disse to interessene innebærer faktisk ingen motsetninger, hevder hun. Tvert i mot.

Pinnsvinet har en oppriktig kjærlighet for de enkle ting i verden, som formiddags-te og støvtørking. Allikevel rammes hun ofte av en uforklarlig tristhet over sitt behov for spille skuespill med verden rundt seg. Selv et pinnsvin ønsker av og til å legge fra seg pigge-frakken hjemme, og møte naboene naken og ærlig.

Dessverre er dette et ønske som aldri kan la seg gjennomføre. Det tror i alle fall pinnsvinet, inntil Kakuro Ozu flytter inn i bygningen. Hun oppdager at Kakuro har en lei tendens til å overse piggene. Hun begynner å føle seg avkledd. Utsatt.

Selv om Kakuro truer med å velte hele illusjonen hun har bygget opp omkring sitt piggete vesen, merker pinnsvinet at hun på sett og vis liker situasjonen. Hun og Kakuro spiser japansk mat sammen. Diskuterer kunst. Film. Hun ordner håret og tar på seg kjole for første gang på mange år. Hun har det faktisk rett og slett hyggelig.

Og Kakuro? Han skjønte at pinnsvinet slett ikke var så farlig lenge før de delte et måltid, eller snakket om film. Han forsto det allerede første gangen hun åpnet munnen. Da de sto i gangen, og hun sa noe hun ikke burde sagt hvis hun virkelig ville at verden skulle se henne som et pinnsvin.

Livet som pinnsvin er ikke så lett. Men de lever og dør, de som alle oss andre.
Les om pinnsvinet, du også.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails