Siste poster

fredag 7. august 2009

Mysteriet med firkanteggene

Det er midt i uka, og etter en kaffe på en kafè som vanligvis er full av sultne lunsjgjester, vandrer jeg og min kaffekompanjong ned gaten for å stoppe tiden i femten minutter. Vi forsvinner inn en smal dør som røper lite om hvilke skatter som skjuler seg på innsiden. En strategisk plassert hylle ved utgangsdøren kan muligens fange interessen til årvåkne forbipasserende, men ellers er det lite som signaliserer at den lille butikken inneholder hyllemeter på hyllemeter med nøye utvalgt litteratur som har fått selveste Neil Gaiman til å kalle den “one of the coolest bookshops in the world”.

I mer enn 35 år har Tronsmo Bokhandel i Oslo tilbudt et rikholding utvalg av bøker som kan få selv den mest kyniske bokstavhater til å revurdere sin posisjon. Som Tronsmo uttrykker det selv finnes det “et uttall bøker om globalisering, storpolitikk og nye og eldre politiske klassikere; en hel vegg der bøker om rock og hip hop, jazz og country står om hverandre; en svær avdeling med bøker om film, foto, design og grafitti; egne seksjoner med bøker av Charles Bukowski og amerikansk beat-litteratur; 15 hyllemeter med skjønnlitteratur fra Midt-Østen, Afrika, Asia og Latin-Amerika og enda fler med sakprosa på de samme områdene; et stort utvalg krimbøker i de mørkere delene av sjangeren; en homse- og lesbeavdeling; egne hyller der subkulturelle temaer står samlet; og ikke minst, en legendarisk underetasje der du finner det du måtte ønske av verdens beste tegneserier”.

Om det var min lave toleranse for kaffe som gjorde meg yr, eller simpelten ren og skjær bokglede, er uvisst, men allerede ved første hyllemeter ble jeg stående storøyd og gjøre mentale notater over bøkene som passet seg som gaver til venner og famile. -Her finnes det jo bøker for alle!, utbrøt jeg begeistret til min kaffekompanjong, som hygget seg noe mer behersket med å bla i en massiv sak om Andy Warhols liv og virke.
-Og vi har ikke en gang begynt på tegneserieavdelingen!

Etter at jeg hadde samlet styrke til å unngå et impulskjøp på en bok om ninjateknikker, beveget vi oss nedenunder. Underetasjen fremsto ikke som imponerende i størrelse, men jeg ble straks vill i blikket da jeg vandret rett på en samleutgave av Don Rosa og Carl Barks Donald-klassikere. -Firkant-eggene!, hikstet jeg. Min kaffekompanjong så på meg med undring i blikket. -Egg?

I barndommen var jeg ivrig Donald-leser, og opparbeidet meg etterhvert en imponerende samling av blader som dessverre gikk på dynga under en omfattende opprydning på slutten av 90-tallet. Under ryddesjauen forsvant også mitt elskede ekstranummer av Jakten på firkanteggene, eller Eggemysteriet som jeg antar historien egentlig heter.

Skuffelsen var derfor stor da jeg måtte konstatere at Eggemysteriet ikke var med i samlingen av Carl Barks klassikere, forstå det den som kan. Noe slukøret trøstet jeg meg med Neil Gaimans Black Orchid, og mens jeg trakk kortet og betalte kunne mannen bak kassa fortelle meg at Eggemysteriet er tilgjengelig, hvis man bare er villig til å punge ut. Han marsjerte resolutt bort til hyllen med komplette Donald samlinger, og dro ut boken merket 1963. -Du finner den her, sa han og viftet med boken. -Men det koster deg rundt 700 kr!

-700!, beklaget jeg meg til min kaffekompanjong da vi forlot lokalet. -Det er ran!
Hun var enig i det, og vi delte skuffelsen til våre veier skiltes på Stortorvet. Jeg reiste hjem med Neil Gaiman under armen mens drømmen om et gjensyn med firkanteggene forsvant i støyen fra bytrafikken.

6 kommentarer:

maritaBliss sa...

Først og fremst; velkommen tilbake ;)

Og, shit !! 700 kroner? Fy faen, sinnssykt mye !! Og veldig, veldig rart at den ikke er i samlingen :S
Ett eller annet sted har jeg det bladet.. Var en av yndlings historiene mine og ;)

Sofie sa...

Takker:)

Si ifra hvis du plutselig snubler over bladet en dag, vil så gjerne ha det....!

Eira sa...

Det må da være en av de beste Donald-historiene som noensinne er tegnet?

Ithil sa...

Jeg tror faktisk den historien ble trykket i et Donald-blad for noen få år siden. De pleier å kjøre klassikere i sommernumrene og det gikk en del i Carl Barks. Kanskje du kan ringe til de som trykker Donald og spørre om de har et blad med den historien liggende? :)

Selv er jeg stor fan av Don Rosa og ble veldig lykkelig da jeg fant en bok med alle "episodene" av Skrue McDucks liv og gjøren. Håper du finner historien din!

Sofie sa...

Liker både Carl Barks og Don Rosa veldig godt! Don Rosa historiene har vokst med årene. Husker at jeg syns at tegningene var litt slitsomme og detaljerte da jeg var liten :)

Papirfugl sa...

Jeg elsket den historien og mener bestemt jeg har lest den igjen i et nyere blad.

Forøvrig mistet jeg hele Donald-samlingen min under en eller annen flytting.

Den gikk fra 1971 til 1984 og var komplett.
Absolutt favoritthistorie var med Ørnulf Ørn, Petter Smart og det flyvende egget (Når vi først var inne på egg)

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails