
Det er midt i uka, og etter en kaffe på en kafè som vanligvis er full av sultne lunsjgjester, vandrer jeg og min kaffekompanjong ned gaten for å stoppe tiden i femten minutter. Vi forsvinner inn en smal dør som røper lite om hvilke skatter som skjuler seg på innsiden. En strategisk plassert hylle ved utgangsdøren kan muligens fange interessen til årvåkne forbipasserende, men ellers er det lite som signaliserer at den lille butikken inneholder hyllemeter på hyllemeter med nøye utvalgt litteratur som har fått selveste Neil Gaiman til å kalle den “one of the coolest bookshops in the world”.
I mer enn 35 år har Tronsmo Bokhandel i Oslo tilbudt et rikholding utvalg av bøker som kan få selv den mest kyniske bokstavhater til å revurdere sin posisjon. Som Tronsmo uttrykker det selv finnes det “et uttall bøker om globalisering, storpolitikk og nye og eldre politiske klassikere; en hel vegg der bøker om rock og hip hop, jazz og country står om hverandre; en svær avdeling med bøker om film, foto, design og grafitti; egne seksjoner med bøker av Charles Bukowski og amerikansk beat-litteratur; 15 hyllemeter med skjønnlitteratur fra Midt-Østen, Afrika, Asia og Latin-Amerika og enda fler med sakprosa på de samme områdene; et stort utvalg krimbøker i de mørkere delene av sjangeren; en homse- og lesbeavdeling; egne hyller der subkulturelle temaer står samlet; og ikke minst, en legendarisk underetasje der du finner det du måtte ønske av verdens beste tegneserier”.
Om det var min lave toleranse for kaffe som gjorde meg yr, eller simpelten ren og skjær bokglede, er uvisst, men allerede ved første hyllemeter ble jeg stående storøyd og gjøre mentale notater over bøkene som passet seg som gaver til venner og famile. -Her finnes det jo bøker for alle!, utbrøt jeg begeistret til min kaffekompanjong, som hygget seg noe mer behersket med å bla i en massiv sak om Andy Warhols liv og virke.
-Og vi har ikke en gang begynt på tegneserieavdelingen!
Etter at jeg hadde samlet styrke til å unngå et impulskjøp på en bok om ninjateknikker, beveget vi oss nedenunder. Underetasjen fremsto ikke som imponerende i størrelse, men jeg ble straks vill i blikket da jeg vandret rett på en samleutgave av Don Rosa og Carl Barks Donald-klassikere. -Firkant-eggene!, hikstet jeg. Min kaffekompanjong så på meg med undring i blikket. -Egg?
I barndommen var jeg ivrig Donald-leser, og opparbeidet meg etterhvert en imponerende samling av blader som dessverre gikk på dynga under en omfattende opprydning på slutten av 90-tallet. Under ryddesjauen forsvant også mitt elskede ekstranummer av Jakten på firkanteggene, eller Eggemysteriet som jeg antar historien egentlig heter.
Skuffelsen var derfor stor da jeg måtte konstatere at Eggemysteriet ikke var med i samlingen av Carl Barks klassikere, forstå det den som kan. Noe slukøret trøstet jeg meg med Neil Gaimans Black Orchid, og mens jeg trakk kortet og betalte kunne mannen bak kassa fortelle meg at Eggemysteriet er tilgjengelig, hvis man bare er villig til å punge ut. Han marsjerte resolutt bort til hyllen med komplette Donald samlinger, og dro ut boken merket 1963. -Du finner den her, sa han og viftet med boken. -Men det koster deg rundt 700 kr!
-700!, beklaget jeg meg til min kaffekompanjong da vi forlot lokalet. -Det er ran!
Hun var enig i det, og vi delte skuffelsen til våre veier skiltes på Stortorvet. Jeg reiste hjem med Neil Gaiman under armen mens drømmen om et gjensyn med firkanteggene forsvant i støyen fra bytrafikken.