Siste poster

mandag 16. februar 2009

Mens jeg tviholder på nerdetgenet

Hvor pussig jeg nå enn syns det til tider føles å kalle meg selv for en kvinne, så er det nå faktisk det jeg er. Og som om ikke det er nok å skulle styre med dette uhåndterlige kvinnebegrepet og min identitet knyttet til dette, har jeg nylig fått enda et identitetsbeskrivende begrep å forholde meg til: Jeg er nå offisielt en anmelder.

I forrige uke gikk journalist og forfatter Marta Breen ut mot mannlige musikkanmelderes kritikker av kvinnelige artister, og hevdet at kvinner mottar ufortjent mye pepper for å synge om seg selv og utlevere sitt følelsesliv gjennom ærlige tekster. Hun peker på at en årsak til denne tendensen kan ligge i at flertallet av norske anmeldere og musikkjournalister er menn mellom 30-60 år, som mer eller mindre sitter uten evne til å identifisere seg med kvinnelige artister. Marta Breen sparket særlig ut mot et par utvalgte mannlige anmeldereGroove.no, som pussig nok er musikknettstedet hvor jeg nylig selv har blitt en del av anmelderstaben.

Redaktør for Groove, Bjørn Hammershaug mener at det er uheldig at anmelderbransjen i hovedsak domineres av menn, og i forbindelse med debatten satt i gang av Marta Breens innlegg i Dagbladet gir han uttrykk for at det er ønskelig å få inn flere kvinnelige musikkritikere: - Vi har vært bevisste på å få inn mest mulig jenter, vi vil jo ikke bli oppfattet som noe gubbevelde. Men av et hundretalls skribenter de siste åtte årene, har bare en brøkdel vært jenter. Det er kanskje litt generaliserende å si det, men vi opplever ofte at jentene som kommer inn, går fort ut igjen. Jeg vet ikke hvorfor, sier han. - Kanskje de mangler et eller annet nerdegen, foreslår han.

Til tross for at jeg er kvinne, og nå også anmelder, håper jeg at nerdegenet mitt fortsatt er inntakt. Jeg vet at det finnes her inne et sted, og jeg vil kjempe med nebb og klør for å forhindre at det skal drukne og dø i et hav av kvinnelighet.
Det er nå offisielt: Jeg er kvinne, jeg er anmelder, og jeg tviholder på nerdegenet mitt.

Mine anmeldelser for Groove.no:
Debuterer midt på treet. Eks-punkeren Hovering Orville skifter beitemarker og debuterer i country-land.

Less is Moore. Amerikansk melankoliker med mye på hjertet debuterer hos legendariske Sub Pop.

3 kommentarer:

Edel sa...

Just like "a liger" (lien-tiger)-"born from skills and magic" (Napoleon Dynamite). I say no more!

Ultravoldens far sa...

Ikke uroe deg. Dine nerdegener er akkurat passe tydelige.

Anonym sa...

etter å ha lest litt på bloggen din tykkjer eg du er nett nok kvinne, nett nok nerd og nett nok kul. så! så kult at du melder musikk! smil!

(og som du sikker forstår av kommentaren: eg les bloggen din og liker han godt!)

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails